Cannabis zaden ontkiemen

Cannabis zaadjes zijn op verschillende manieren te ontkiemen. Voor elke methode zijn er een aantal factoren die een grote rol spelen: Temperatuur, vochtigheid, licht en de kiemkracht van de wietzaden.

De beste methode om wietzaadjes te ontkiemen

De beste manier om wietzaden te ontkiemen is volgens ons om de zaden in een gripzakje tussen een velletje keukenrol op te gangen. Het worteltje groeit vanzelf naar benenden en is hierdoor eenvoudig te planten.

Wietzaden ontkiemen in gripzak Lees meer over wietzaden ontkiemen

Vervolgens kan je de zaden planten in de aarde of een ander medium. Lees verder.

Zaden ontkiemen in water

Je kunt de zaadjes simpel in een glas/bak water gooien, water wel dagelijks verversen.
Veel meer komt er dan niet bij kijken. Het is aan te raden om dit bij ongeveer 20 graden te doen. Na een paar dagen (3-5) zie je dan kleine witte puntjes verschijnen bij de eerste zaadjes, en gaat het zaadje open. Dit is het begin van de wortel en zodra deze 2-3 mm is kan je heel voorzichtig het zaadje/de zaadjes uit het water halen en deze in de stekkengrond steken, deze grond is speciaal voor stekken en verkrijgbaar bij een growshop, voorzien van extra sporen en mineralen. Plant deze uitgekomen zaadjes voorzichtig in de grond, evt ieder in een apart potje, in een kuiltje van 0,3 t/m 0,5 centimeter en dek ze dan voorzichtig met wat aarde toe. Het is belangrijk om ze niet teveel water te geven, verstanding om dit met een plantenspuit te doen ... kan je ook doseren, en (evt) bijlichten met een natrium of Tl lamp er (zeer) dicht op (zal ik wel aanraden).

Over deze diepte gaan ook de diverse meningen, een aantal geloven trouw aan een halve centimeter diepte en een aantal aan 1-2 centimeter diepte. Zelf zit ik het dichts bij de eerste groep (0,5cm) met als argument dat als de plantjes meer moeite moeten doen om boven te komen, ze er langer over doen en er kans op rot bestaat (waardoor ze helemaal niet meer boven komen). Maar aan de andere kant is er het nadeel van dicht aan het oppervlak dat de stengel nog niet echt stevig is geworden (heeft die zware arbeid niet verricht) en is de kans aanwezig dat je stengels vrij slap worden en zouden kunnen knakken (de bekende lange sprieten, al komt dit meestal door het licht). Kortom, ieder mag voor zich bepalen waar hij/zij in gelooft.

Verder over het ontkiemen in het glas water; het is echt mogelijk om zo te ontkiemen, het klinkt onlogisch (er kan bijv. geen zuurstof bij komen onder water), maar heb het vroeger met me onnozele hoofd ook wel zo gedaan, en ze ontkiemden (niet allemaal, maar toch).

Zaden ontkiemen in papier

Het kan in mijn ogen wel wat doeltreffender, en dat is door de zaadjes in vochtige watten/tissues te leggen. Ook hierbij direct volop verdeelde meningen, de ene zegt in het licht, de ander zegt in het donker; ik ben een ander. Meest simpele is: 2 watjes/tissues vochtig maken, tussen die watjes doe je de zaadjes (wel de vochtigheid van de watjes elke dag controleren, niet te nat en zeker niet droog -> paar dagen (2-3) later zie je er worteltjes uit komen en dan doe je ze(met de wortel naar onderen) in de stekkengrond zoals hierboven al vermeldt. Dan vochtig en warm houden en per dag 18 uur licht. Vochtig betekent overigens niet (zeik)nat. De eerste dagen geen extra voeding geven, gewoon kraanwater.

En dan zijn er dus ook hier de verschillende manieren:
Je kunt de watjes in een schoteltje leggen met daarop omgedraaid een ander schoteltje (voorstander van ontkiemen in het donker), na 2-3 dagen komen de zaadjes uit.
een ander neemt een schoteltje en spant daar huishoudfolie over (met paar gaatjes voor de lucht), de voorstanders van ontkiemen in het licht . In de diverse gevallen dus met (zelfs) een lamp erboven. Ben zelf van mening dat veel licht bij het ontkiemen ten koste kan gaan van de kwaliteit.


En je kunt een klein kweekkastje kopen zelfs met verwarming, te verkrijgen bij een growshop.

Zaden ontkiemen in een substraat

Ontkiem je zaden in grond, steenwol, cocos of ontkiemplugs. Plant je zaden niet in bemeste aarde! Ook potgrond is bemeste aarde. Het beste kan je de cannabis zaden ontkiemen in zaai / stekgrond.

Voedingsarme substraten: Steenwol, cocos en ontkiemplugs.
Voedingsrijke substraten: Bemeste aarde, potgrond, batmix.

Lees meer over wiet kweken op een substraat

Kweken op grond - Kweken op steenwol - Kweken op cocos

Optimaliseer het kiemproces

De meeste kwekers laten hun zaden ontkiemen tussen twee gedrenkte lagen absorberend papier. Deze werkwijze biedt dan wel het voordeel dat water en lucht gemakkelijk kan toegevoegd worden maar het is niet de methode die ik verkies. De techniek is niet altijd efficiënt omdat het binnendringen van het water in het zaadje niet altijd naar wens verloopt.

Het is langs het kleine ronde vlakje dat het water in het zaad binnendringt

Dit systeem wordt toegepast omdat het vocht niet snel genoeg kan binnendringen als rechtstreeks in aarde gezaaid wordt. Dat doet twijfels en problemen ontstaan voor de kweker. Men moet weten dat enkel het platte uiteinde tegenover de punt van het zaadje, water kan doorlaten. Als de toegang tot dat stukje belemmerd wordt door een zandkorrel of iets dergelijks, dan wordt te weinig water opgenomen om de levensvatbaarheid te garanderen. Het ontkiemen van de zaden op gedrenkt absorberend papier laat al minder aan het toeval over maar honderd procent zekerheid is er niet.
Als we die logica volgen lijkt het vanzelfsprekend dat de zaden het water onmiddellijk kunnen absorberen als ze helemaal ondergedompeld worden. Gebruik bij voorkeur water via een osmosefilter of beter nog, regenwater. Kraantjeswater bevat teveel minerale zouten die ongeschikt zijn.

Een goed ontwikkeld zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om te ontkiemen, om wortels te maken, om het beschermende nootje te openen en de eerste scheut naar de oppervlakte te duwen. De eerste blaadjes zijn niet getand en bevatten de reserve voor de eerste groeistadia. Kraanwater is niet goed genoeg voor uw kostbare zaden. Er zit ook teveel kalk in en het bevat naast andere overtollige elementen ook sodium en dat is slecht voor de planten (zeker in de startperiode die bepalend is voor de verdere levensloop).

We weten dat een jonge plant, uit een zaadje of een jonge stek, een voedingswater verkiest met een elektrische geleidbaarheid van 0,3 tot 0,5 µS (micro Siemens). Bij kraanwater varieert dat, afhankelijk van moment en plaats, tussen 0,8 en 1,5 µS. We weten ook dat wortels een hekel hebben aan licht. Het ontkiemen gebeurt dan ook best in het donker. Een zwart filmdoosje is ideaal.

Normaal gezien ontkiemen cannabis zaden bij een temperatuur tussen 20 en 25 graden. Hogere temperaturen vergroten het risico op gisting. Let op, laat de zaden geen dagenlang in het water, anders gaan ze gisten. Als het ontkiemen op zich laat wachten voegen sommige kwekers een druppeltje bleekwater toe aan het medium om het gisten tegen te gaan. Dat blijkt geen schadelijke invloed te hebben op de verdere ontwikkeling van de plant. Maar nogmaals, het is veel gemakkelijker om vanaf het begin met goede zaden te werken.
Het heeft ook geen zin om te wachten op scheuten van meerdere centimeters lang want dat put het zaadje uit zonder iets op te bouwen. Zaden van goede kwaliteit ontkiemen na enkel uren.

Als het scheutje zichtbaar wordt, plaatst men het zaadje in zijn definitieve medium, eventueel eerst in een klein potje. Een klein potje kan gemakkelijk op temperatuur gehouden worden, bijvoorbeeld met een goed geplaatste lamp onder de potjes. Let dan wel op bij het begieten. Neem tijdens het gieten de lamp weg om ongelukken te vermijden. Als het medium luchtig genoeg is groeien de wortels meerdere centimeters per dag en ontwikkelen zij zeer actieve haarworteltjes. De zaden zijn nog maar net ontkiemd of de groei wordt ingezet. Als ze snel in hun potje staan, zetten ze zich onmiddellijk goed, wortels en voeding van onder, lucht en licht van boven.

En het plantje is op de goede weg. Vermijdt nu stress door bijvoorbeeld uitdroging of een te kleine pot. De haarworteltjes zijn natuurlijk van levensbelang, net als de blaadjes. Gezien de snelheid waarmee ze groeit, zal de plant al vlug een grotere pot nodig hebben om onbelemmerd te kunnen doorgroeien. Als dit op de juiste manier verloopt zal de kweker bij de oogst daarvoor beloond worden.

Cannabis Advertentie