Wietzaden kweken

Selecteer enkele mooie toppen uit enkele favoriete planten. Het hoeven niet de hoofdtoppen te zijn, zodat je die later kunt roken om de kwaliteit te testen. Gebruik ook niet de minste toppen van een plant, omdat je dan minder zaad kunt verwachten. Door slechts enkele toppen te bevruchten zul je de rest van de plant toch nog als Sinsemilla (zaadloze wiet) kunnen oogsten. Het beste kun je een vrouwelijke plant bestuiven, als ze pas begint te bloeien; de stampers zijn al in voldoende mate aanwezig om het stuifmeel op te vangen, terwijl de plant nog voldoende bloeitijd over heeft om het zaad goed te laten rijpen.

Een van de voordelen van handbestuiving is dat je verschillende soorten stuifmeel kunt gebruiken op een plant. Hang dan wel aan iedere top een duidelijk etiket met daarop vermeld het soort stuifmeel en de datum van bestuiving. Gebruik hiervoor een zwarte watervaste viltstift. De andere gekleurde soorten blijken in de praktijk toch niet zo watervast te zijn als er op vermeld staat.
Bestuif altijd enkele toppen aan meerdere planten. Er kan nog van alles met een hennepplant gebeuren in de rest van haar leven (struikrovers, loswaaiende takken etc.). Terwijl je er van tevoren natuurlijk niet honderd procent zeker van kunt zijn, dat de door jou uitgezochte planten later ook inderdaad de beste Sinsemilla zullen opleveren, dat weet je pas definitief als je haar maanden later rookt!

Vrouwelijke wietplant bestuiven

Het eigenlijke bestuiven is na al deze voorbeiding heel eenvoudig: je brengt het stuifmeel op de stampers aan, met een klein schoon kwastje (borsteltje). Mocht je diverse soorten stuifmeel gebruiken, gebruik dan iedere keer een schoon kwastje, maar dat had je al wel begrepen. Als een stamper bevrucht is, vormt zich onderaan de stamper het zaadje; je kunt dan de basis al enkele dagen na de bevruchtig zien opzwellen. Een bevruchte top kan tientallen zaadjes opleveren.
Als alles goed is, is het zaad bruin en rijp tegelijkertijd met de rest van de plant. Hang de bevruchte toppen met hun labeltjes te drogen net als de Sinsemilla. Let op, muizen interesseren zich niet zo voor Sinsemilla maar ze zijn gek op hennepzaad. Bewaar het zaad in de bekende filmrol-containertjes op een koele, droge donkere plaats. Goed zaad gaat jaren mee. Wel is het zo dat in de loop der jaren de vruchtbaarheid en de kwaliteit afneemt. Dit is te ondervangen door sterker te selecteren naarmate het zaad ouder wordt.