Wietzaden bewaren

Doe het gedroogde zaad in papieren zakjes en noteer daarop de naam. Vermeld eventueel ook het oogstjaar en de plaats van herkomst. Bewaar het zaad op een droge, goed geventileerde plek.
Later kan het zaad worden 'geschoond', oftewel worden ontdaan van vliesjes en ongerechtigheden.
Zaad langdurig bewaren kan bijvoorbeeld in een tupperwaredoos in de koelkast. De wietzaden blijven dan jarenlang kiemkrachtig.

 

De niet levensvatbare zaden zijn goed herkenbaar en worden niet bewaard. Ze zijn nergens goed voor, zelfs niet om te vissen of als vogelzaad. De zaden die op het eerste zicht goed lijken, worden nu aan een grondiger controle onderworpen. Zo kan de vorm en de kleur geobserveerd worden. Volgroeide zaden zijn grijs of bruin, de beste zijn mooi rond en hebben een egale kleur onder de tekening die weggewreven kan worden. De sluiting (rib) van het zaadje mag niet vooruitsteken, dat wijst op een onvoldoende rijpheid. De meest kiemkrachtige zaden zijn over het algemeen de meest recente. Zaden die vijf jaar oud zijn ontkiemen niet allemaal, zelfs als ze goed bewaard werden. Hun aantal is afhankelijk van de manier waarop ze bewaard werden.

 

Wanneer zaden geselecteerd worden uit een lot, vallen de onvolkomenheden op. Bij de eerste selectie worden de mooiste uitgekozen. Verlies geen tijd met twijfelgevallen die problemen hebben met ontkiemen en of misvormd zijn. Een goede kweker weet dat een plant een goede start moet krijgen met daaropvolgend een regelmatige groeiperiode. De bloeiperiode zal dan tot een goed resultaat leiden. Een plant die met een slechte ontkieming begint zal altijd zwakker en minder productief zijn dan een plant die een goede start heeft gehad. Een goede keuze zal tijdwinst opleveren en de planten zullen sterker worden, als tenminste de goede zorgen voortgezet worden in de daaropvolgende groeistadia.